Blog

Blog bejegyzések

Kereslet-kínálat, avagy mi történik a Covid-19 járvány idején Létrehozva: 2020-04-09 09:48:27
Kedves Barátaink!

Itt szeretnénk Veletek megosztani néhány aktuális gondolatot, ami éppen folalkooztat bennünet, vagy amiről úgy gondoljuk, hogy érdekes lehet számotokra is. Most éppen két dolog - ami részben össze is függ egymással - nem hagy nyugodni.

Az egyik az örökzöd és egyben "neverending stroy" a szaporítás, a másk pedig a sokak számára fájdalmas, mindannyiónk számára pedig felejthetetlen Covid-19 járvány. 

Kezdésnek álljon itt egy idézet:

" Kereslet-kínálat.... nem bonyolult. Ha a kereslet csak egy meghatározott ár alatt valós, és az eladó profitot is akar, mert nem a fajta szeretete vezérli, vagy az egyáltalán nem is számít, akkor a költségeket a minimumra kell szorítania, hogy szépen csurranjon-cseppenjen. Gyomor az mondjuk kell hozzá, hiszen állatjólétileg még ránézni is rossz ezekre a szerencsétlenekre, de elég őket életben tartani valahogy. Akárhogy. Olajos kukoricán. Betegen. Nyakig ürülékben. A szülőket ugyanis a vevő nem látja. Akkor sem, ha a dejóvásártcsináltam.hu oldalról sopizik, akkor sem, ha majd egy olasz kereskedésből viszi a kutyát, miután valami csoda folytán túlélte a csomagtartós utazást.

A szaporítók ellen két irányból lehet fellépni:

- a retorziók oldaláról: a mostani büntetések és bírságok mindennek tekinthető, de elrettentőnek nem. A milliós büntetések és letöltendők már azért kiszórnának pár könnyű pénzest, akik azért mégsem akarják, hogy bevarrják őket pár koszos dög miatt. Az állatvédelmi oldal mellett az adózási részeket is lehetne tapogatni, a NAV revizoroknak igazi kánaán az online hirdetési portálok állatos rovata...

- a kereslet csökkentésével: mindig is lesznek, akik olcsón akarnak majd fajtatisztának tűnőt, és nem érdeklik őket a körülmények. Majd megmagyarázzák, hogy a tenyésztős az drága, abban sincs semmi több a kutya szempontjából, meg hogy neki jár, meg a gyerekének jár, meg a szája jár. De ha minden kampány csak néhány ember fejében tudatosítja, hogy szaporítótól vásárolni rossz, mert a kutyamaffiát szolgáljuk ki a vásárlással, és százasával küldjük a pusztulásba az általuk kizsákmányolt ebeket, már az is számít. SZAPORÍTÓTÓL VÁSÁROLNI ROSSZ.

Szóval kedves kereslet, valójában te ugyanolyan hibás vagy, ugyan csak közvetve, mint a kínálat maga. Ha Te nem lennél, akkor... Ugye érthető?!"

(forrás: ismeretlen)

Nos, azt tapasztaljuk - nem csak mi, hanem sok tenyésztőtársunk is -, hogy az utóbbi hetekben megszaporodtak az érdeklődések a kölyök kutyák iránt (valószínűleg a cicák esetében is így lehet). Feltételezzük, hogy ennek az oka az lehet, hogy a kialakult járványhelyzet miatt sokan otthonról dolgoznak, a gyerekek otthon tanulnak, sokkal több a szabadidő, mint máskor, talán egyesek még unatkoznak is és egy kölyök állat színt vihet a család mindennapjaiba. Ez így is van, valóban hatalmas élmény egy kölyök, DE

- a felelősen gondolkozó tenyésztők most nem hoznak le almot, maximum a már korábban fedeztetett szukáknak lesznek kölykeik, azokat pedig csak felelősen gondolkozó családoknak fogják odaadni, akik tisztában vannak vele, hogy a járvány utáni életükben is gondoskodni kell a kutyusról

Hogyan függ össze a szaporítás a Covid-19 járvánnyal?

- a szaporítók most gőzerővel ontják a kölyköket, hogy "kiszolgálják" a hirtelen megnövekedett keresletet.

Így aztán sorra előkerülnek az ún. sufni almok, az ilyen-olyan betegségekkel terhelt szülőktől származó "jajdecuki" külykök, akik majd, ha előjönnek az örökletes betegségek, már nem lesznek "jajdecuki"k és vagy az út szélén, jobbik esetben egy menhelyen vagy gyepmesteri telepen végzik.

Nagyon szépen kérünk mindenkit, hogy nagyon körültekintően, megbízható helyről, azaz TENYÉSZTŐTŐL vásároljanak kutyát. Vigyázat, sok szaporító szereti magát tenyésztőnek, vagy éppen hobby tartónak vagy hobby tenyésztőnek titulálni! Senkit ne tévesszen meg!

Köszönjük, hogy elolvastátok!Vigyázzatok Magatokra és szeretteitekre, s ami a legfontosabb most: #maradjotthon !